Šárka Jirchářová 5 min. 30 min.

Vůně perníkového koření mi evokuje Vánoce a pohodovou sváteční atmosféru. Nikdo ale přece neřekl, že si můžeme tuto dobrůtku vychutnávat pouze ve vánočním čase. 🙂 Toto je základní recept na perníkové bezlepkové těsto na plech. Pokud budete chtít, můžete perník po upečený rozkrojit a pomazat jahodovou nebo rybízovou marmeládou, případně ho pokapat malým množstvím rozpuštěné vysokoprocentní čokolády.

Bezlepkový perník

Suroviny:

  • 300 g pohankové mouky
  • 200 g rýžové mouky
  • 3 lžíce rýžového sirupu
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 sáček prášku do perníku
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 450 ml mléka bez laktózy
  • 5 lžic rostlinného oleje

Postup:

  1. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh.
  2. Žloutky utřeme s cukrem, rýžovým sirupem a olejem.
  3. Veškeré suroviny pečlivě smícháme pomocí ručního šlehače.
  4. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.
  5. Pečeme 30 minut na 170 stupňů Celsia.
  6. Upečený perník můžeme posypat moučkovým cukrem, kokosem nebo lehce polít hořkou čokoládou bez obsahu mléka.
Bezlepkový perník
Bezlepkový perník s kokosem