Vůně perníkového koření mi evokuje Vánoce a pohodovou sváteční atmosféru. Nikdo ale přece neřekl, že si můžeme tuto dobrůtku vychutnávat pouze ve vánočním čase. 🙂 Toto je základní recept na perníkové bezlepkové těsto na plech. Pokud budete chtít, můžete perník po upečený rozkrojit a pomazat jahodovou nebo rybízovou marmeládou, případně ho pokapat malým množstvím rozpuštěné vysokoprocentní čokolády.
Suroviny:
- 300 g pohankové mouky
- 200 g rýžové mouky
- 3 lžíce rýžového sirupu
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 1/2 lžičky sody
- 1 sáček prášku do perníku
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce kakaa
- 450 ml mléka bez laktózy
- 5 lžic rostlinného oleje
Postup:
- Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh.
- Žloutky utřeme s cukrem, rýžovým sirupem a olejem.
- Veškeré suroviny pečlivě smícháme pomocí ručního šlehače.
- Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.
- Pečeme 30 minut na 170 stupňů Celsia.
- Upečený perník můžeme posypat moučkovým cukrem, kokosem nebo lehce polít hořkou čokoládou bez obsahu mléka.
Prosím vás, vždy mám dilemu pri takto upecenom koláči….koľko kúskov je povolené množstvo pre 1dospelu osobu?
Tento koláč neobsahuje suroviny, u kterých byste si musela přesně vážit doporučené množství na porci. Určitě vám ale doporučuji mobilní aplikaci FODMAP, kde najdete všechny potraviny i s doporučenými porcemi.
Dobrý den Šárko,
dá se prosím místo třtinového cukru použít Glukopur?
Moc děkuji za odpověď a celkově za Vaše stránky 🙂
Martina
Dobrý den Martino, ano, glukóza je v pořádku. 🙂
Dobry den, chcem sa spytat ci pernikove korenie, kakao a skorica su vhodne pocas eliminacnej diety.Dakujem.
Dobrý den, nemusíte se bát, toto koření je vhodné i pro eliminační fázi.