Už jako dítě jsem milovala českou bramboračku plnou kořenové zeleniny, brambor a lesních hub. Po vyloučení všech High-FODMAP surovin, které mi nedělají dobře, jsem se bohužel musela typické bramboračky vzdát. Naštěstí australští vědci přišli s dobrou zprávou pro všechny milovníky hub: hlíva ústřičná je svým složením Low-FODMAP, a tudíž vhodná i do eliminační fáze. Proto jsem neváhala a vyzkoušela novou verzi bramboračky s hlívou ústřičnou. Věřím, že vám polévka bude chutnat stejně jako mně. 🙂
Suroviny:
- 4 brambory
- 2 mrkve
- 1 větší petržel
- 1/3 menšího celeru
- 1 vanička hlívy ústřičné
- 1, 5 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hladké rýžové mouky
- sůl
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce sušené nebo čerstvé petrželky
- 1, 5 litru vody
Postup:
- Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na střední kostky.
- Do hrnce nalijeme rostlinný olej a zprudka na něm osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Jakmile zelenina zezlátne a zavoní, zaprášíme ji rýžovou moukou a asi půl minuty pořádně mícháme, aby se nám mouka nepřichytila ke dnu hrnce.
- Zeleninu zalijeme vodou a přidáme houby a brambory.
- Směs osolíme, přidáme kmín, petrželku a majoránku a necháme vařit přibližně 15 – 20 minut, dokud se zelenina neuvaří.
- Jakmile jsou všechny ingredience uvařené, ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí, kmínem, majoránkou nebo petrželkou.