Máte-li chuť na dobré a syté jídlo, které vás zároveň i příjemně zahřeje, vyzkoušejte guláš z hlívy ústřičné a brambor. Na rozdíl od běžného guláše v něm nenajdete cibuli, česnek ani další FODMAP suroviny, takže se výrazně snižuje šance nepříjemného břichabolu. 🙂
Suroviny:
- 400 g hlívy ústřičné
- 5 středně velkých brambor
- 1 rajčatový protlak
- 1 l vody
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 vrchovatá lžíce špaldové mouky
- sůl
- pepř
- kmín
- sladká paprika
- uzená paprika
- majoránka
Postup:
- Hlívu ústřičnou a očištěné brambory nakrájíme na stejně velké kousky.
- Do hrnce nalijeme 1 lžíci rostlinného oleje a hlívu na něm zprudka osmahneme.
- Jakmile se hlíva rozvoní, ochutíme ji kmínem, paprikou, pepřem a solí. Přidáme i rajčatový protlak, pokrájené brambory a zalijeme 1 litrem horké vody.
- Guláš necháme vařit 15 – 20 minut.
- Do směsi pak přidáme třtinový cukr (abychom stáhli kyselost rajčatového protlaku) a majoránku.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme více papriky, kmínu, pepře či majoránky.
- Ke konci vaření přidáme jednu lžíci špaldové mouky, kterou jsme předem pořádně smíchali s vodou, aby v ní nevznikly hrudky.
- Guláš ještě další 2 minutky povaříme a poté můžeme podávat.
Vypadá to lákavě, ale opravdu stačí po přidání mouky guláš povařit jen 2 minuty? Většinou se mouka vaří aspoň 20 minut co vím.
Dobrý den, podle mě 2 minutky stačí, ale samozřejmě můžete guláš vařit i déle. Jen v tom případě doporučuji přidat mouku už ve chvíli, kdy dáváte do guláše brambory, aby se nerozvařily. 🙂