Hlívový guláš

Máte-li chuť na dobré a syté jídlo, které vás zároveň i příjemně zahřeje, vyzkoušejte guláš z hlívy ústřičné a brambor. Na rozdíl od běžného guláše v něm nenajdete cibuli, česnek ani další FODMAP suroviny, takže se výrazně snižuje šance nepříjemného břichabolu. 🙂

Hlívový guláš

Suroviny:

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 5 středně velkých brambor
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 l vody
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce špaldové mouky
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sladká paprika
  • uzená paprika
  • majoránka

Postup:

  1. Hlívu ústřičnou a očištěné brambory nakrájíme na stejně velké kousky.
  2. Do hrnce nalijeme 1 lžíci rostlinného oleje a hlívu na něm zprudka osmahneme.
  3. Jakmile se hlíva rozvoní, ochutíme ji kmínem, paprikou, pepřem a solí. Přidáme i rajčatový protlak, pokrájené brambory a zalijeme 1 litrem horké vody.
  4. Guláš necháme vařit 15 – 20 minut.
  5. Do směsi pak přidáme třtinový cukr (abychom stáhli kyselost rajčatového protlaku) a majoránku.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme více papriky, kmínu, pepře či majoránky.
  7. Ke konci vaření přidáme jednu lžíci špaldové mouky, kterou jsme předem pořádně smíchali s vodou, aby v ní nevznikly hrudky.
  8. Guláš ještě další 2 minutky povaříme a poté můžeme podávat.

2 komentáře

  1. Vypadá to lákavě, ale opravdu stačí po přidání mouky guláš povařit jen 2 minuty? Většinou se mouka vaří aspoň 20 minut co vím.

    • Dobrý den, podle mě 2 minutky stačí, ale samozřejmě můžete guláš vařit i déle. Jen v tom případě doporučuji přidat mouku už ve chvíli, kdy dáváte do guláše brambory, aby se nerozvařily. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *