Tyto veganské kuličky s rajskou omáčkou mají výraznou plnou chuť a dokážou i pořádně zasytit. Díky uzenému tofu chytnou zajímavý šmrnc a skořice omáčce dodá exotičtější chuť. Jako přílohu doporučuju rýži, ale čufty si dokážu představit i s bezlepkovými těstovinami nebo s bramborem.
Suroviny:
- 200 g rýže
- 100 g uzeného tofu
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce mletých vlašských ořechů
- petrželka
- sůl
- pepř
- 2 lžíce kukuřičné strouhanky
- 400 ml rajčatového pyré
- 100 ml rajčatového protlaku
- cukr
- skořice
- tymián
Postup:
- Rýži uvaříme podle návodu.
- Lněná semínka smícháme s 1 lžící vody a počkáme asi 5 minut, než semínka nabobtnají.
- Do mixéru vložíme nadrobené uzené tofu, kukuřičnou strouhanku, sůl, pepř, nabobtnalé lněné semínko, mleté vlašské ořechy, petrželku a polovinu (tedy asi 100 g) uvařené rýže. Všechno společně pořádně rozmixujeme.
- Vznikne nám konzistentní lepivá hmota, ze které tvoříme kuličky. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Každou kuličku lehce potřeme rostlinným olejem.
- Pečeme na 170 stupňů Celsia přibližně 35 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku. Na pánev nalijeme rajčatové pyré a rajský protlak a přivedeme k varu.
- Dochutíme solí, cukrem, skořicí a tymiánem.
- Jakmile je směs prohřátá, můžeme čufty servírovat. Zbytek rýže použijeme jako přílohu.
Dobry den,proc mate v surovinach 100g ryze,kdyz do smesi pak nalezi jen polovina.Je to chyba v davkach nebo kam pak patri tech dalsich 100g?
Dobrý den Hanko, druhá půlka rýže je myšlená jako příloha k čuftům a omáčce. Úplně jsem to tam zapomněla uvést, omlouvám se za chybku a díky za upozornění. Napravím to. 🙂