Bezlepkový chléb s lněným semínkem

Pokud jste zvyklí jíst pravidelně pečivo, můžete být po přechodu na stravu bez lepku trochu rozčarovaní. Kupované bezlepkové pečivo není chuťově moc dobré a dost leze do peněz. Řešením je upéct si pečivo vlastní. Víte, co do pečiva dáváte, ušetříte peníze a navíc můžete mít dobrý pocit z toho, že jste si upekli vlastní chleba.

Bezlepkový chléb s lněným semínkem

Suroviny:

  • 50 g tapiokového škrobu
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 3 lžíce pomletého lněného semínka
  • 2 lžičky kmínu
  • 300 ml vody

Postup:

  1. Veškeré suroviny vložíme do mísy a pořádně promícháme.
  2. Směs můžeme nechat půl hodinky v teple vykynout, nebo můžeme těsto rovnou nalít do formy na chléb. Já jsem použila silikonovou formu určenou na biskupský chlebíček.
  3. Pečeme na 175 stupňů Celsia přibližně hodinu. Během pečení je dobré chléb kontrolovat, aby se nám nespálil.
Bezlepkový chléb
Bezlepkový chléb s lněným semínkem

9 komentářů

  1. Dobrý den Šárko, po konzultaci s mojí lékařkou jsem se vrhla na low FODMAP dietu a objevila Vaše stránky. Vařím, peču a snad to po cca 10 dnech začíná být lepší. 8 let jím bez lepku, ale až nyní jsem zkusila upéct chléb podle vašeho receptu. Je výtečný! Chutná dětem i příteli. Mockrát díky.

  2. Dobrý den, chci se zeptat. Ráda léta peču kváskové pečivo. Bude problém, když upeču kváskový bezlepkový chléb? Je mnohem lepší než jakýkoli jiný. Chutná skoro stejně jako normální lepkový.

  3. Zkusila jsem…uz 2x a myslim ze něco delam špatně. Poradite? Dam vsechny ingredience zamicham…dam kynout…nikdy nevykyne. Dala jsem i tak péct. Je jakoby upeceny ale uvnitr je stale takovy mazlavy nebo jak to popsat . Diky predem za reakci 🙂

    • Dobrý den, moc mě mrzí, že se vám chléb nedaří. Napadá mě, že by tohlo být špatným droždím nebo tím, že chleba vyndáte z trouby příliš brzo či rychle. Dvířka trouby během pečení neotevírejte a po vypnutí trouby nechte chléb uvnitř dojít. Díky tomu nespadne a neměl by být ani uvnitř mazlavý. Každá trouba navíc trochu jinak peče, tak případně zkuste péct chleba o něco déle při trochu nižší teplotě.

  4. Vynikající chléb,peču i ze dvou dávek..Děkuji za Vaše stránky i recepty.

  5. Před týdnem jsem si zkusila koupit chleba ve Světě bez lepku a vůbec mi nechutnal. Dneska jsem upekla tenhle a je výborný. I příteli chutnal! Že prý takový bezlepkový chleba bude jíst taky 😀 Díky za skvělý recept! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *