Šárka Jirchářová 10 min. 35 min.

Podzim přímo vybízí k tomu zahřát se horkou polévkou. Mou nejoblíbenější je ta s dýní, bramborem a mrkví posypaná trochou chilli. Tato krémová polévka je překvapivě sytá, ale velmi rychle vytráví. Je tedy ideální v případě, že nechcete své trávení příliš zatížit.

Dýňový krém

Suroviny:

  • 1 dýně hokkaidó
  • 2 střední mrkve
  • 2 brambory
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • chilli paprička (čerstvá nebo sušená)

Postup:

  1. Dýni pořádně omyjeme a nakrájíme na menší kostky.
  2. Mrkev a brambory oloupeme a také je nakrájíme na menší kousky.
  3. Do hrnce nalijeme lžíci oleje a všechnu zeleninu na něm krátce orestujeme. Poté zalijeme vodou tak, aby byla zelenina celá ponořená, ale aby vody nebylo příliš moc – chceme, aby polévka byla hodně hustá.
  4. Přidáme sůl, pepř a zeleninu takto vaříme přibližně 30 minut.
  5. Po půl hodině (nebo jakmile je zelenina uvařená) sundáme hrnec z plotny a tyčovým mixérem polévku dokonale rozmixujeme na krém.
  6. Před podáváním ještě ozdobíme nasekanou chilli papričkou.