Granola je skvělá na snídani, a to zvlášť v případě, že spěcháte a nemáte čas si připravit kaši nebo vajíčka. Když si jí připravíte předem, budete ji mít kdykoliv k dispozici. Je dobrá jen tak samotná nebo zalitá bezlaktózovým jogurtem. Tahle mi svou vůní i chutí připomíná podzim. Vlašské ořechy, skořice a muškátový oříšek je výborná kombinace především do sychravých dnů.
Suroviny:
- 1, 5 hrnku jemných ovesných bezlepkových vloček
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 hrsti drcených vlašských ořechů
- 1 hrst rozinek
Postup:
- Všechny suroviny vložíme do mísy a pořádně promícháme, aby se spojily sypké suroviny s těmi tekutými.
- Plech vyložíme pečícím papírem a směs na něj vysypeme.
- Pečeme na 190 stupňů Celsia 15 – 20 minut. Během pečení hlídáme, aby se nám granola nespálila a občas ji prohrábneme.
Dobrý deň. Zaskočili ma tie rozinky. U každej low fodmap diety sa rozinky uvádzaju ako high fodmap potravina a treba sa jej vyhnuť.
Dobrý den, množství 13 g (1 polévková lžíce) rozinek je dle low-FODMAP naprosto v pořádku. Jen se to musí hlídat a doporučenou dávku nepřekročit. 🙂
Dobry den, jen pro upresneni, ovesne vlocky opravdu nejsou bezlepkove. Takze granolu nemuzete davat do bezlepkovych jidel.
S pozdravem
Dobrý den, ovesné vločky neobsahují lepek, ale aveniny, které se chovají stejně jako lepek ve střevech celiaka. Pro člověka, který však netrpí celiakií, ale dodržuje Low-FODMAP dietu, jsou ovesné vločky naprosto v pořádku. V tomto konkrétním receptu jsem navíc použila vločky vhodné pro osoby trpící celiakií (proto výraz „bezlepkové“ v názvu), až teď jsem si všimla, že jsem tuto informaci neuvedla ve výpisu ingrediencí.